Torenstad

EurekAnet.nl

Een reken-wiskundesite voor (aanstaande) leerkrachten basisonderwijs en andere rekenliefhebbers

Introductie

Torenstad

Torenstad is een meetkundepuzzel die je makkelijk zelf kunt maken. Het enige wat je nodig hebt, zijn blokjes in drie verschillende kleuren en een bouwplaats. Lego- of Duploblokjes zijn zeer geschikt omdat je deze aan elkaar kunt klikken. De bouwplaats kun je hier downloaden. Je kunt de afmetingen van de bouwplaats aanpassen als jouw blokjes niet passen.

In het introductiefilmpje kun je zien hoe je met de blokjes een torenstad kunt bouwen en aan welke voorwaarden deze stad moet voldoen. Je krijgt één Torenstadpuzzel te zien maar er zijn er meer. Kun jij alle Torenstadpuzzels vinden en op die manier de set met bouwplaatsen uitbreiden?

Bij veel puzzels wordt er gewerkt met verschillende moeilijkheidsgraden. Bij de Torenstadpuzzel is dat ook mogelijk. De puzzel kan moeilijker worden gemaakt door enkele getallen die de bouwplaats omringen, weg te laten. Hoe meer getallen je weglaat, hoe moeilijker de puzzel wordt. De vraag hierbij is: hoeveel getallen heb je minimaal nodig voor een puzzel met maar één oplossing?

 

 

Meer informatie?

Het spelidee van Torenstad is afkomstig van Leo Prinsen. Het werd in 2011 beschreven in het tijdschrift Volgens Bartjens. Het is ook terug te vinden in de spelhoek van het Rekenweb. Op deze website kun je ook andere varianten van de Torenstadpuzzel zien met bouwplaatsen van 4 x 4 en 5 x 5 vakjes.

 

 

Meer oefenen?

Klik hier.

 

 

Domein: meetkunde

Wiskundige inhoud: aangezichten, schematiseren, ruimtelijk redeneren, combinatoriek