Suikerbietenberg

EurekAnet.nl

Een reken-wiskundesite voor (aanstaande) leerkrachten basisonderwijs en andere rekenliefhebbers

Introductie

 

Hint

 

Antwoord

Een schriftelijke uitwerking van het probleem vind je hier. Bekijk deze eerst voordat je het filmpje bekijkt.

Suikerbietenberg

Wanneer je in het najaar op het platteland rondrijdt, heb je grote kans dat je een berg met suikerbieten tegenkomt. Deze suikerbieten worden gebruikt voor de suikerproductie maar hoeveel suiker zit er eigenlijk in zo'n suikerbiet? In het filmpje wordt je gevraagd dit uit te rekenen.

Je krijgt ook een grote suikerbietenberg te zien. Deze berg is ongeveer 2 meter hoog, 4 meter breed en 40 meter lang. Kun je schatten hoeveel kilo suikerbieten in deze berg zit en hoeveel suiker dit oplevert?

In Nederland worden al die suikerbieten door de Suiker Unie verwerkt tot suiker. Dit bedrijf produceert ieder jaar uit ongeveer 5800 kiloton suikerbieten, een kleine miljoen ton suiker. Dit zijn enorme hoeveelheden. Kun je hier een voorstelling bij maken?

 

 

Meer informatie?

Wil je weten hoe van suikerbieten kristalsuiker wordt gemaakt? Klik dan hier.

In het filmpje met de hint kun je zien hoe het volume van een suikerbiet wordt opgemeten door hem onder te dompelen in een bak met water. Deze methode werd ruim 200 jaar v.Chr. bedacht door Archimedes terwijl hij in het bad zat. Op de contactpagina kun je er iets meer over lezen.

 

 

Domein: meten

Wiskundige inhoud: schattend rekenen, procenten, inhoud, gemiddelde, dichtheid