Schooltuinrekenen

EurekAnet.nl

Een reken-wiskundesite voor (aanstaande) leerkrachten basisonderwijs en andere rekenliefhebbers

Introductie

 

 

 

De filmpjes met de hint en het antwoord moeten nog worden gemaakt en volgen later.

Schooltuinrekenen

Op de Amsterdamse schooltuinen kunnen kinderen uit groep zes en zeven naar hartenlust tuinieren. Ze leren zaaien, schoffelen, oogsten en van alles over de natuur, maar ondertussen biedt de schooltuin ook een rijke context voor allerlei rekenactiviteiten.

In het introductiefilmpje zie je de Amsterdamse Tooroptuin. Het is voorjaar en de kinderen krijgen hun allereerste buitenles. Ze krijgen een tuintje toegewezen, zetten hun naambordje erop en poten de eerste gewassen. Daarbij moet ook gemeten worden zodat alles volgens het teeltplan de grond in gaat.

 

Voordat deze eerste buitenles kan worden gegeven, wordt de schooltuin door de schooltuinmedewerkers ingedeeld in kleine kindertuintjes. Daar gaat heel wat denkwerk aan vooraf. Alle kindertuintjes moeten gelijk zijn met een oppervlakte van ongeveer 6,5 m2. Bovendien moeten ze via tussenpaden goed bereikbaar zijn.

De vraag is: hoe kan de schooltuin op een handige manier worden ingedeeld en hoeveel kinderen kunnen er dan een tuintje krijgen?

Klik hier voor de plattegrond van de Tooroptuin en meer informatie.

 

Met dank aan schooltuinjuf Yvette Brand van de Tooroptuin in Amsterdam.

 

 

Meer informatie?

In het artikel Schooltuinrekenen van Annette Markusse (Volgens Bartjens, jaargang 32, 2012/2013, nr 4) kun je meer lezen over rekenen op de schooltuin.

Op de website van het AMNEC (Amsterdams Natuur en Milieu Educatie Centrum) vind je meer informatie over het Amsterdamse schooltuinwerk en het project Oogst Rekenen en Taal.

 

 

 

 

Domein: meten

Wiskundige inhoud: oppervlakte, schaal, schattend rekenen