Het magische rekenkoffertje

EurekAnet.nl

Een reken-wiskundesite voor (aanstaande) leerkrachten basisonderwijs en andere rekenliefhebbers

Introductie

 

Hint

 

Antwoord

 

Klik hier voor het antwoord.

Het magische rekenkoffertje

In het introductiefilmpje krijg je een wonderlijk koffertje te zien. Dit kofferje ziet er heel gewoon uit maar het heeft een bijzondere eigenschap. Het bezit een magische kracht waardoor het in zeer bijzondere gevallen, de berekeningen die jij maakt, kan controleren.

In het filmpje word je gevraagd een getal tussen de 1 en de 9 te kiezen. Dit getal moet in gedachten naar het koffertje worden gestuurd. Dan moet met dit getal een aantal berekeningen worden uitgevoerd. Het magische koffertje kan je daarna vertellen of je het goed hebt uitgerekend.

De vraag bij het filmpje luidt: Kun jij de magie van dit koffertje ontrafelen?

 

 

Meer informatie?

‘Het is leuk als je leerlingen het goocheltrucje kunnen uitvoeren, maar het wordt pas echt interessant voor leerkracht en leerlingen als ze gaan ontdekken waarom het trucje werkt. Het leveren van bewijzen is geen dagelijks werk op de basisschool, sommige leerkrachten zullen er zelf misschien even aan moeten wennen, maar kijk verder dan de grenzen van het rekenboek en ervaar hoe leerzaam het kan zijn voor de leerlingen om kennis te maken met wiskundige bewijzen.’

Dit citaat is afkomstig uit Goochelen met deelbaarheid van Job van de Groep (Volgens Bartjens, jaargang 27, 2007/2008, nr. 1).

 

 

Meer oefenen?

Klik hier

 

Domein: procenten, verhoudingen, kommagetallen en breuken

Wiskundige inhoud: regelmaat herkennen, veelvouden, vereenvoudigen van breuken, verhoudingen