Puzzelen met ZaLogo

EurekAnet.nl

Een reken-wiskundesite voor (aanstaande) leerkrachten basisonderwijs en andere rekenliefhebbers

Introductie

 

Hint

 

Antwoord

Een schriftelijke uitwerking van het probleem vind je hier. Bekijk deze eerst voordat je het filmpje bekijkt.

Puzzelen met ZaLogo

ZaLogo is een Duits strategiespel. Het bestaat uit negen fiches met de getallen 1 tot en met 9 en een set kaarten met 96 verschillende getalpuzzels. In het introductefilmpje krijg je een van deze puzzels te zien. Er wordt één oplossing getoond maar er zijn er meer. Kun jij ze allemaal vinden?

Je kunt de puzzel gemakkelijk zelf maken. Klik hier voor het werkblad.

 

Meer oefenen?

Klik hier.

 

Voor de basisschool

De puzzels van ZaLogo zijn ook geschikt voor de basisschool. De puzzel uit het filmpje is lastig, maar er zijn ook eenvoudigere varianten. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze puzzel. Zou deze geschikt zijn voor kinderen uit groep 5? Hoe zou je zo'n puzzel kunnen aanbieden? Welke vragen zou je stellen om de kinderen aan het denken te zetten? Welke hint zou je kunnen geven, zonder teveel te verklappen?

Wil je samen met je groep een eigen spel ontwerpen?

Klik hier voor een beschrijving.

 

 

Meer informatie?

Het spel kost €19,90 en is via diverse internetwinkels verkrijgbaar, bijvoorbeeld via de website van de uitgeverij Friedrich Verlag.

 

In het tijdschrift Volgens Bartjens, - ontwikkeling en onderzoek 35(4) kun je lezen hoe je met ZaLogo op onderzoek kunt gaan in de getallenwereld en getalrelaties kunt verkennen. Klik hier.

 

Met de ZaLogopuzzel kun je ook een tovervierkant maken. Erica de Goeij probeerde dit uit in groep 4. Lees hier haar verslag.

 

Heb je de smaak te pakken? Ga dan naar de website van het platform voor speels en onderzoekend leren: www.speleon.nl. Daar vind je naast een uitgebreide beschrijving van ZaLogo nog veel meer verschillende getalpuzzels.

 

 

 

Domein: hele getallen

Wiskundige inhoud: getalrelaties, optellen en aftrekken, strategieontwikkeling